Välj typ av mc-körkort

1

I dagsläget finns det två typer av körkort för motorcykel A och A1. Beroende på din ålder eller ditt val av motorcykel bestäms vilken typ av körkort du kan ta.

 

A1 – (Lätt)
Åldersgräns 16 år, högst 125 cm3

A2 (Begränsad)
Åldersgräns 18 år, minst 395 cm3

A (Tung)
Åldergräns 24 år, minst 595 cm3

Körkortstillstånd – körkortsportalen.se

2

Innan du får börja övningsköra måste du få ett körkortstillstånd. På www.körkortsportalen.se, hittar du alla blanketter som du behöver. Förutom själva ansökningsblanketten för körkortsstillstånd, ska du även fylla i en hälsodeklaration samt göra ett syntest. Allt detta skickar du sedan till Transportstyrelsen, 701 97 Örebro. För att ansökan ska behandlas måste du samtidigt betala in ansökningsavgiften. Inbetalningskort för detta, får du skickat till dig när du beställer blanketterna. Handläggningstiden för ett körkortstillstånd är ca 2-4 veckor.

Utbildning hos oss – teori och praktik

3

När du har fått ditt körkortstillstånd, börjar vi planera din utbildning så att den passar dig. Utbildningen består av tre olika delar – teori, manöverbana och körning i trafik. Det är bra om du boka upp dig på några tider 2-3 veckor framåt. Teorin kan du antingen studera hos oss eller på egen hand. Väljer du att gå på vår teorikurs kan du vara säker på att du får en bra grundkunskap och du får även tips och information som inte står i med i teoriboken men som hjälper dig att bli en säkrare och bättre förare. Väljer du att sköta teoristudierna själv, bör du ha tillgång till teoriböckerna och exempelvis teorifrågorna på CD, vilket du kan köpa via oss. Tänk på att börja med teorin tidigt, då den oftast tar längre tid än vad man tror. Manöverbanan är den delen man lägger mest krut på, denna hjälper dig att hantera hojen ute i trafiken. Den sista delen är körning i trafik och då tränar vi på både stadstrafik och landsvägskörning. Vi tränar placeringar, kurvtagningar på varierande vägar samt körning på olika underlag ex. asfalt och grus.

Riskutbildning I och II

4

Riskutbildning I är en obligatorisk kurs som tar upp risker med alkohol, droger, mediciner mm. Riskutbildning II består av praktiska övningar med motorcykeln. Båda utbildningarna kan du göra hos oss och dessa måste vara gjorda innan du kan skriva ditt teoriprov.

Kunskapsprov hos Trafikverket

5

När båda riskutbildningarna är klara och du har blivit godkänd, är det dags att göra teoriprovet på Trafikverket. När du fått godkänt på teorin, kan du boka tid för uppkörning.

Uppkörning

6

För att du ska få ditt mc-kort, måste du klara körprovets alla delar som består av:
1. Säkerhetskontroll
2. Särskilt manöverprov som består av lågfartsdel, högfartsdel och bromsning
3. Körning i och utanför tätort
Du måste klara del 1 och 2 för att gå vidare till körning i trafik.

Snabbkontakt

Vi svarar inom 24h

Start typing and press Enter to search